Jordgubb o Lime

Detta är en liten blogg om enkel mat och smått o gott ❤️🥂

Fläskfile med rotfruktsgratäng

Publicerad 2018-10-27 07:34:00 i God Mat/Fest mat,

 
Favorit i repris... underbar...
 
För 6 pers

Gratäng:
4 potatisar
2 palsternackor (normalstora)
4 morötter
2 sötpotatisar
1 lagomstor typ..:) kålrot
1 vitlöksklyfta
ca 20 cm purjolök
1 gullök
5 dl grädde
ca 2-s dl mjölk
1 påse smakrikost
Salt o vit o svart peppar

Såsen:

4 dl vin
1 msk konc oxfond
1 tsk socker
1 tsk rosmarin
1 tsk timjan
3 msk smör
1 msk mjöl

Fläskfile:
1,5 kg svensk fläskfile
Salt ,peppar, ½ dl chilisås, 2 msk olivolja, timjan o peppar

Lägg först fläskfilen i marinaden o in i kylen ett par timmar. Har du inte ett par timmar så saltar o peppar du den bara innan stekning.

Börja med såsen. Blanda allt utom smör o mjöl. Låt skjuda i 30 min. Klicka i smöret o låt det smälta ner. Red mjölet med lite vatten o blanda i såsen. Låt stå. Du behöver inte salta såsen :)

Sätt ugnen på 225 grader.
Skala alla rotfrukter o potatisen, hacka i ganska grova bitar. Hacka gullöken o purjon.
Lägg rotgrönsakerna o potatisen i en kastrull, slå på grädden o det e nu du ser hur mycke mjölk du behöver, det ska täcka grönsakerna precis. Pressa i vitlöken, SALTA.. du måste salta rejält o koka i 10 min. Smaka av grädd/mjölken så den e bra saltad. Peppra o Häll i en ugnsform o blanda i löken o halva ost påsen. In i ugnen i ca 45-50 min, kolla om rotgrönsakerna har en bra konsistens. ska finnas en uns tuggmotstånd. Efter halva tiden på strör du på resternade ost. ta ut o låt stå tills fläskfilen e klar. Efter gratängen har tagits ut ut ugnen så bryner du filen o sen lägger du den i en ugnsform o steker den i ugnen till den når en temp på 72 grader.. då e det PERFEKT!!!

Värm såsen lite lätt, skär upp ca 4-5 bitar per/person... Ät o njut

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela