Jordgubb o Lime

Detta är en liten blogg om enkel mat och smått o gott ❤️🥂

Tekakor

Publicerad 2012-07-30 14:35:56 i Bröd/Scons/Bullar,

...igen.... Anders får inte nog av dessa tekakor... de blir jättegoda alltså..
 
Jag valde samma topping som limpan för det ger så god smak..
 
ca 20 st
 
50 g smör
5 dl mjölk
1 krm kardemumma
1 tsk brödkryddor
1 tsk örtsalt eller vanligt salt
½ dl honung
1 kläm sirap.. bara nån droppe..
13 dl vetemjöl
Vill du så kan du byta ut 3-4 dl till lite nyttigare mjöl men då blir det lite "tyngre"
 
Smält smöret o slå på mjölken o låt bli fingervarmt ca 37 grader.
Smula jästen i bunken o slå på vätskan.. Rör ihop allt o ta i mjölet pö om pö o lår maskinen arbeta i ca 7-10 min.
Jäs i 1 timme.
Sätt ugnen på 225 grader..
Dela upp degen i ca 20 st små bollar.. kavla ut dom o lägg upp på en plåt med bakplåtspapper o nagga dom med gaffel o lår jäsa i ca 20 min..
 
Grädda i ca 12 min :)
Servera med kall mjölk

Limpa

Publicerad 2012-07-30 14:28:40 i Bröd/Scons/Bullar,

 
Härlig fruksotlimpa gjorde jag häromdagen :)
 
För 2 limpor
 
50 g jäst
25 g smör
5 dl mjölk
1 tsk brödkryddor
3 msk honung
1 tsk salt
4 dl dinkelmjöl
ca 9 dl vetemjöl
 
Vallmofrön o sesmfrön till "topping"
 
Smält smöret o slå på mjölken. Låt bli fingervarmt..
Smula jästen i en bunke o slå på den ljumna vätskan..
Rör i allt utom vetemjölet.. Ta i ca 2 dl vetemjöl i taget o lår maskinen arbeta..eller händerna ;)
 
Låt jäsa i 1 timme.
Sätt ugnen på varmluft 225 grader..
Ta upp degen o dela i två.. forma 2 limpor o skär snitt i.. Jäs i 30 min.
Spreya över lite vatten o toppa med sesam o vallmofrön..
In i 20 min... efter 5 min så sänk värmen till 200 grader..

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela