Jordgubb o Lime

Detta är en liten blogg om enkel mat och smått o gott ❤️🥂

Kokos o limemuffins

Publicerad 2014-01-28 14:27:00 i Kakor/Muffins/Musli,

 
Mmm så goda!!!
 
3 ägg 
2,5 dl socker 
2 tsk vaniljsocker 
1 nypa salt
3 dl mjöl 
2 tsk bakpulver
1 dl kokos 
2 lime (skal o juice)
150 g smör 
1/2 kokande vatten 
 
Sätt ugnen på 7grader 
 
Vispa ägg, socker o V.socker poröst .. 
Smält smöret..
Blanda mjöl , bakpulver o kokos.. Vänd ner i äggsmeten.. Häll i smör o blanda väl.. Riv skalet från de båda limarna o pressa ur saften .. Koka upp vattnet o rör i det .. Fyll upp ca 15 muffinsformar .. Grädda 
 

Klassisk köttfärslimpa

Publicerad 2014-01-26 09:48:00 i Husmanskost,

 
 
Sköter sig själv..
 
4 pers
 
ca 600 gram blandfärs
3 msk konc.oxfond
3 msk grädde (eller mjölk)
1,5 msk ströbröd
1 gullök
1 ägg
Salt,vit o svrtpeppar o aromat ..
 
Häll grädde (eller mjölk)o  o ströbröd i en bunke..låt dra 5 min.. Riv löken o lägg i..Tillsätt resten av ingridienserna o blanda väl... forma som en limpa o in i 200 grader i 45 min... Efter 30 min så slå på 1/2dl vatten...
Ta ut formen o låt svalna något..
Håll i limpan o häll ut all vätska..
Tillsätt:
 
2 msk oxfond
3 dl grädde
1 dl mjölk
1 tsk svartvinbärsgele
1 krm rosmarin
Några droppar soya
Salt o peppar efter smak..
 
Är såsen för tunn?? red med ½ dl vatten i 1 msk mjöl... Låt koka minst 5 min...
 
Servera med Potatis, saltgurka o lingon :)

Cream Brulee

Publicerad 2014-01-25 17:41:47 i Efterrätter/Sötsaker,

 
Väldigt sött men alltid velat prova.. Man måste ju använda brännaren då och då haha!!
 
6 pers

1 vaniljstång
4 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 dl strösocker
6 äggulor
2 msk råsocker eller strösocker
6 portionsformar á 1½ dl

Sätt ugnen på 150 °. Dela vaniljstången på mitten o skrapa ner fröna i en kastrull och lägg även ner stången.
Tillsätt grädde, mjölk och 1/2 dl av sockret. Koka upp under omrörning. Ta kastrullen från värmen.
Vispa äggulor och resterande 1/2 dl socker vitt och pösigt. Ta upp vaniljstången ur kastrullen. Vispa ner den varma gräddblandningen i äggsmeten. Fördela smeten i portionsformar och ställ dessa i en långpanna med hett vatten upp till halva höjden på formarna.

Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuter tills krämen har stannat.

Låt krämen svalna och sätt in formarna i kylskåp.

Sikta över socker och bränn med gasolbrännare tills sockret smält till en gyllenbrun (men inte bränd) karamell typ.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela