Jordgubb o Lime

Detta är en liten blogg om enkel mat och smått o gott ❤️🥂

Jordnöt och chokladglass med kolasås

Publicerad 2015-02-27 08:47:00 i Efterrätter/Sötsaker,

...aaaaaaaaa men ni fattar ju...


Den va så god.. och det va inte såå jobbigt att göra egen glass..
Detta recept tog jag från Jennys matblogg..

Du behöver (detta blev lagom till 4 pers)

2 dl grädde
2 dl rödmjölk
6 äggulor
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 dl jordnötsmör
Sås:
50 g mörk choklad
2 msk grädde
Till servering:
1 burk kondenserad mjölk

Häll grädde och mjölk i en kastrull , tag av kastrullen precis innan det kokat upp, låt svalna.
Vispa äggulor och socker pösigt, rör i vaniljsockret. När gräddmjölken svalnat så häll i den i äggsmeten. Häll tillbaka allt i kastrullen o låt sjuda till den börjar tjockna.. typ 5-7 min. Häll i smeten i en form och ställ in i frysen.. De första 2 timmarna rör du ca 3 ggr i timmen..
Gör chokladsåsen nu : smält chokladen på väldigt svag värme tillsamman med grädden.. skulle det skära sig så räddar du det genom att tillsätta lite mer grädde.. ställ åt sidan lite.. Efter du rört nu ett par ggr i ca 2 timmar så ska du röra ner jordnötsmöret, kan va lite kruxigt med det går.. sen gjorde jag så att jag klickade i lite j.smör lite hör och där.. ringa i chokladen.. Låt stå i minst 6 timmar.. Ta ut ca 15 innan servering.

Koka den kondenserade mjölken ett par timmar innan du ska servera glassen.. Ta bort pappret från burken. Den ska koka i vatten i 2 timmar, va noga med att burken täcks under hela koktiden..



A tyckte det blev lite för mycket med kolasåsen men jag gillade det... ni gör som ni vill :)


Ceasarsallad

Publicerad 2015-02-25 06:53:00 i God Mat/Fest mat,

 
Till 4 pers
 
1 stor grillad kyckling
1 påse bistrosallad
½ rödlök
1 dl CF
2 msk vatten
100 g finriven parmesanost
Salt o peppar
 
Toppa med 1 pkt  knaperstekt bacon och hemmagjorda krutonger.
 
Bena ur kycklingen... blanda sallad ,kyckling o fin skuren rödlök i en bunke..
Blanda CF,vatten o parmesanost..salta o peppra...häll detta över kycklingsalladen o rör om..
 
Skär 4 st rostbröd i små kuber.. stek i olja tills de har fått färg... krydda med örtsalt o vitläkspulver (om du har hemma)
Knaper stek bacon... Servera allt med citronvatten :)
 
 

Vetelängd med mandelmassa

Publicerad 2015-02-23 21:24:00 i God Mat/Fest mat,

 
2 st 
 
25 g jäst
3 dl mjölk
75 g smör
1 msk kardemumma
1/2 dl socker

nypa salt
1 tsk Kanel
Ca 7 dl mjöl 

Till fyllning
100 g smör

tsk vaniljsocker
2 tsk kanel
2 msk socker
1 tsk kardemumma
2 dl riven mandelmassa 

Ägg 
till pensling o pärlsocker som garnering.

Smula jästen i en bunke. Smält 
smöret o slå på mjölken.. Det ska bli finger varmt. Slå detta över jästen o rör 
till den löser sig. Stöt kardemumman litegrann o ha i den + socker, kanel o 
salt. Tillsätt mjölet 1 dl i taget.

Jäs i 1 timma.

Blanda fyllningen...
Sätt ugnen på 225 grader.
Kavla ut till en kvadrat.. bred på fyllningen o fördela mandelmassan o dela i tre längder..vik ihop längderna på mitten o fläta
Jäs 30 min...
Pensla med ägg o strö över pärlsocker..
In i ca 15-18 min.. håll koll..

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela