Jordgubb o Lime

Detta är en liten blogg om enkel mat och smått o gott ❤️🥂

Muslibröd

Publicerad 2016-08-31 06:29:00 i Bröd/Scons/Bullar,

Denna gång blev det frallor..


50 g jäst
5 dl ljummet vatten
½ dl rapsolja
1 tsk brödkryddor
1 tsk salt
½ dl sirap
2 dl musli
1 dl mannagryn
10-12 dl rågsikt

Sätt ugnen på 225 grader.Blanda allt o ta i mjölet pö om pö.. Jäs 45 min.
Klicka eller rulla upp frallor o jäs i 35 min.
Spraya lite vatten på frallorna o strö över lite havregryn.
Sätt in plåten o efter 5 min sänker du till 200 grader ,grädda i ytterligare 10 min.
Ett tips är att slänga in 1 dl vatten i botten på ugnen mitt under gräddningen så blir ytan krispig :)


Rågrutor

Publicerad 2016-08-29 06:28:00 i Bröd/Scons/Bullar,

 
Saftigt härligt långpannebröd...igen... men så enkelt o gott..
 
50 g jäst
5 dl mjölk
3 msk honung
2 tsk brödkryddor
½ dl sesamfrön
½ dl linfrön
6 dl rågmjöl
6 dl vetemjöl
 
Lös jästen i kall/ljummen mjölk.. tillsätt alla ingridienser o låt maskinen arbeta i 10 min...
Jäs i 1 timme... ta upp o pressa ut i en form ca 20*30.. låt jäsa i 40 min.. in i 25 min på 225 grader..sänk till 200 efter 5 min 
Låt svalna..
Gött m smööör ;)

Kräftskiva!!

Publicerad 2016-08-27 17:45:03 i Fisk&skaldjur, God Mat/Fest mat,

 


 
 
Kolla in alla läckerheter :)
 
 
Allt va så gott...
 
Brödet va en rolig variant..
 
För 1 st
 
25 g jäst
3 dl vatten
½ dl olivolja
1 tsk salt
1 msk honung
Vetemjöl
 
Fyllning:
3 msk olivolja
1 pressad vitlöksklyfta
2 msk hackad persilja
1 nypa salt
 
Blanda allt till fyllningen o ställ åt sidan..
 
Lös upp jästen i fingervarmt vattnet. Tillsätt alla indridienser o ha i mjölet pö om pö till en havkladdig deg.. låt jästa i 45 min..
 
Klä en rund springform med bakplåtspapper..
Ta upp degen o kavla ut den ca 1-2 cm tjock o fyrkantig.. häll på vitlöksoljan o rulla ihop o lägg i formen o klipp sedan bitar :) se nedan..
 
 
Jäs i 30 min.
In i ugnen på 225 grader i 25 min..
Voila!!! gott...
 
 
Västerbottenpajerna gjorde mamma enligt Mobergs recept.. så gå in på recept.nu.
 
Räker hör ju till.. en hemma gjord aioli.. eller i detta fall va en tzatziki utan gurka :) funka bra de med.
2 dl yogurt
1 dl CF
2 pressade vitlöksklyftor
Salt o peppar :)
 
 
Har ni inte provad denna goda Kräftspadet ala Provencal MÅSTE ni.. så goood.. ikväll blir det soppa på den..
 
Lag för ca 25 kräftor:
 
300 g champinjoner
6 tomater
1,5 knippe persilja
5 vitlöksklyftor
1 gullök
7 dl torrt vin
2 msk konc fiskfond eller 1 tärning
Salt o svartpeppar
1 REJÄL klick smör
 
Hacka svamp,tomater o löken i bitar.. kanska stora..
Hetta upp en stor o rymlig kastrull (typ 4-5 liters kastrull) o tillsätt smörklicken..typ 25 g..
Släng i grönskaerna o hacka i persilijan o pressa ner vitlöken.. Tillsätt vinet, fonden o salt o peppar.. låt småkoka i 15 min..
 
Stäng av plattan o lägg i kräftorna i 5 min... det ska INTE koka.. de ska bara bli ljumna typ...
Servera :)
 ..
 
 
 

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela