Jordgubb o Lime

Detta är en liten blogg om enkel mat och smått o gott ❤️🥂

Rotfruktsgratäng med fläskfile o rödvinsås

Publicerad 2016-12-30 08:11:00 i God Mat/Fest mat,

..jag säger det igen... ååå vad gott detta blev..
Jag blev så nöjd med såsen oxå denna gång.. :) måste provas





För 6 pers

Gratäng:
4 potatisar
2 palsternackor (normalstora)
4 morötter
2 sötpotatisar
1 lagomstor typ..:) kålrot
1 vitlöksklyfta
ca 20 cm purjolök
1 gullök
5 dl grädde
ca 2-s dl mjölk
1 påse smakrikost
Salt o vit o svart peppar

Såsen:

4 dl vin
1 msk konc oxfond
1 tsk socker
1 tsk rosmarin
1 tsk timjan
3 msk smör
1 msk mjöl

Fläskfile:
1,5 kg svensk fläskfile
Salt ,peppar, ½ dl chilisås, 2 msk olivolja, timjan o peppar

Lägg först fläskfilen i marinaden o in i kylen ett par timmar. Har du inte ett par timmar så saltar o peppar du den bara innan stekning.

Börja med såsen. Blanda allt utom smör o mjöl. Låt skjuda i 30 min. Klicka i smöret o låt det smälta ner. Red mjölet med lite vatten o blanda i såsen. Låt stå. Du behöver inte salta såsen :)

Sätt ugnen på 225 grader.
Skala alla rotfrukter o potatisen, hacka i ganska grova bitar. Hacka gullöken o purjon.
Lägg rotgrönsakerna o potatisen i en kastrull, slå på grädden o det e nu du ser hur mycke mjölk du behöver, det ska täcka grönsakerna precis. Pressa i vitlöken, SALTA.. du måste salta rejält o koka i 10 min. Smaka av grädd/mjölken så den e bra saltad. Peppra o Häll i en ugnsform o blanda i löken o halva ost påsen. In i ugnen i ca 45-50 min, kolla om rotgrönsakerna har en bra konsistens. ska finnas en uns tuggmotstånd. Efter halva tiden på strör du på resternade ost. ta ut o låt stå tills fläskfilen e klar. Efter gratängen har tagits ut ut ugnen så bryner du filen o sen lägger du den i en ugnsform o steker den i ugnen till den når en temp på 72 grader.. då e det PERFEKT!!!

Värm såsen lite lätt, skär upp ca 4-5 bitar per/person... Ät o njut


Baileys cheescake med Dajm

Publicerad 2016-12-29 07:24:12 i Tårtor/Cheescakes,

 
Godaste cheescake jag gjort .. 
 
2 ägg 
1 dl socker 
200 g cream chees
2 dl grädde 
3 msk baileys hazelnut
1 liten påse dajmkulor 
 
botten: 1 pkt oreokex
 
nougatsås som topping .. 
 
Börja med botten ,krossa kexen. häll ut i en vanlig springform.
 
Tag fram 3 bunkar. Separera gulan o vitan i varsin bunke. Vispa gulorna med sockret i ca 2-3 min. Vispa sedan ner Philadelphian så alla klumpar e borta. Vispa nu grädden luftigt i bunke 3 o vänd ner, det sista du gör är att vispa äggvitorna till hårt skum, tar ca 4-5 min. Vänd ner dom oxå . Tillsätt Dajm o baileys .. häll smeten på de krossade kexen.. Ringla lite nougatsås på .. Låt stå minst 4 timmar i frysen . Ringla över ytterligare av nougatsåsen innan servering..
Så gott!!
 
 

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela