Jordgubb o Lime

Detta är en liten blogg om enkel mat och smått o gott ❤️🥂

Nyårsfisk med Leifsås

Publicerad 2017-12-29 08:52:00 i Fisk&skaldjur,

 
 Leif Mannerström alltså !!!! 
 
TIll 2 pers
 
400 g torskfile
1 dl grädde
½ purjolök
1 morot
1 citron
2 dl CF
1 dl mjölk
1 msk dijonsenap
½ dl dill
Salt,  vit o svartpeppar
 
Jag gjorde såsen lite lättare o undvek allt smör som Leif hade..
 
Födela fisekn i 2 folieark,salta o peppra... Hacka några cm av purjolök men spara resten till senare..Häll på grädde..Riv över lite citronskal... stäng foliet o in i 15 min på 200 grader ..
 
Häll CF o mjölk i en kastrull o tillsätt juice från en halv citron, tillsätt senap,dill o salt, vit o svartpeppar..
Låt småkoka... smaka av..
 
Strilma moroten o resten av purjon mycke smalt o tunt... stek hastigt i olja...
 
Servera allt med pressad potatis :)
 

Oxfile Wellington

Publicerad 2017-12-27 18:36:30 i God Mat/Fest mat,

Lite meck men vet va väldigt gott
 
gjorde KÖTTET exakt enligt Per Mobergs recept på www.recept.nu http://www.recept.nu/per-morberg/varmratter/kott/oxfile-wellington-med-madeirasas/
 
Såsen  o potatismoset va det jag gjorde annorlunda...
 
2 scharlottenlökar (hackade)
½ dl Madeiravin
1 msk kalvfond
1 dl vatten
2 dl CF
Salt o peppar
 
Fräs löken i smör...tillsätt vinet o låt koka i 5 min... Tillsätt övriga ingridienser o krydda efter smak..Underbar sås!!!!
Fast jag kan tycka att den blev lite för tjock till denna mastiga maten..någon sky eller dylikt hade faktiskt passat bättre :)
 
Koka 5 potatisar i 20 min...slå av vattnet...riv ner en vitlök och 1 msk smör...tillsätt ½ dl mjölk (kanske mer om det blir för tjockt) och tillsist hade Anders i ca ½ dl riven parmesan ost.. Spritsa på en plåt o grädda med grillfunktion i ca 10 min..
 
Lyxmiddag... Jag rekomenderar vinet Tommasi...mmmm..
 
 

Nyårs meny

Publicerad 2017-12-27 18:35:21 i God Mat/Fest mat,

god meny 
 
Aptitretarna bestod av Chivetse och en parmalindad mozzarella :)
 
 
Till 6 st skedar
 
100 g färsk lax..som har varit fryst minst 2 dygn
1 apelsin
½ grön chilli
1 lime
1 avokado
½ rödpaprika
1 salladslök
Lite salt
 
Skär laxen i små små kuber.. lägg den i en bukke o tillsätt juicen från apelsinen o limen.. hacka även ner den gröna chillin. Låt stå i 4-5 timmar i kylen.
Hacka avokadon,löken o paprikan i lika storka bitar som laxen.
Lägg upp på skedar.
 
 
 
Till 6 gafflar
 
125 g mozarella
6 skivor parmaskinka
1 fikon
6 st salviablad
Lite cream de Balsamico
 
Dela ost o fikon i 6 delar, trä upp det på 6 gafflar o flrdela salviabladen..linda parmaskinkan o ringla över balsamvinägern..
Gott!!
 
 
 
Huvudrätten bestod av vitlöksspäckad oxfile med grönpepparsås o potatisgratäng..
 
Dagen innan så gör du 7 hål i oxfilen o stoppar med vitlöksklyftor.. Salta peppra.. krossa lite grönpeppar o timjan o gnid in..lägg i en plastpåse o häll på 1 dl olja och 2 msk soja..
Låt köttet stå 1 timme i rumstemp... Bryn köttet i en klick smör... in i ugnen på 175 grader tills den visar 62 grader...då e den medium.. Låt vila 10 min... skär upp o ta bort vitlöksklyftorna..
Använd köttsaften i såsen!!!
 
Såsen:
1 rödpaprika
1 gul lök
2 dl oxfond om du har på tärming eller hemmagjord
ELLER ( jag hade 3 msk konc oxfond på flaska +2 dl vatten)
3 dl grädde
3 tsk krossad grönpeppar
1 msk madeira vin
en skvätt soya för
färgen.
2 msk smör+1 msk mjöl
Häll på 1 dl av oxfilespadet..mmmummma..

Hacka paprikan i fina tärningar,
finhacka löken och fräs detta i en klick smör på medelvärme. Krossa pepparkornen
och stek med dom. Slå på vinet och fonden.. Tillstätt grädden och låt koka 5
min. Rör ihop smör och mjöl och klicka i till önskad tjocklek..
 
Servera med kräming potatisgratäng:
 
Skiva 10 potatisar o lägg i en ugnsform..Salta o peppra...
Blanda 5 dl grädde med 1 dl mjölk... pressa i 2 vitlöksklyftor och hacka i 1 gullök och 10 cm purjolök... salta rejält.. använd både svart o vitpeppar...
Häll detta över potatisen.. In i 45 min... ta ut ,strö på en påse ost o grädda i ytterligare 20 min..
I en gratäng får man inte snåla med saltet.. de suger in massor... 
 
 
Mjölkchokladbakelse med jordgubbar..
 

300 g mjölkchoklad
1,8 dl grädde
120 g smör
75 g smör
12 digestivekex
12 stora eller några små jordgubbar
en skvätt konjak
jordgubbar till dekoration

Smält den lilla mängden smör och mosa ihop med krossade digestivvekex

Blanda i jordgubbar så att det blir en smet

Smaka av med konjak

Fördela smeten på botten av portionsformar och ställ in i kylen

Smält den stora mängden smör i en kastrull

När smöret nästan smält, häll i grädden och låt koka upp

Ta kastrullen från plattan,bryt ned chokladen i och rör om till en tjock chokladsmet

Låt svalna en stund och fördela sedan smeten i portionsformarna

Låt stå i kylskåp några timmar.

Ta ut ur kylskåpet en stund före servering och garnera med jordgubbar

Galet god....
 
 
 




 
 
 

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela